Tortul spirală cu cremă de mascarpone este o surpriză foarte plăcută pentru întreaga familie și invitați atunci când ai un eveniment deosebit în familie. Este un tort delicios, cremos, aromat și cu un aspect deosebit de frumos, de aceea merită să îl facem cu orice ocazie și nu numai.

Ingrediente pentru blat
- 6 ouă bio
- 5g zahăr brun
- 25g făină de ovăz (fulgi de ovăz măcinați)
- 30g făină albă
- 10g karob (pudră de roșcove)
- 10g cacao
- 10g semințe chia
- 10g susan alb
- 1 lnguriță esență de vanilie
- un praf de sare

Ingrediente pentru crema cu mascarpone
- 150ml frișcă vegetală lichidă, bătută bine cu ajutorul unui mixer
- 1 cutie mascarpone (ideal pentru tiramisu)
- 4 lingurițe esență de vanilie

Alte ingrediente
- 160-170g vișine glazurate în miere ( punem vișinele într-un bol, apoi adăugăm 2-3 lingurițe de miere polifloră, 2-3 lingirițe de esență de vanilie, și câteva picături de apă călduță, după care le amestecăm ușor și le lăsăm la hidratat 3-4h, apoi le punem într-o strecurătoare pentru a înlătura surplusul de lichid.

Pentru ornat tortul
- 300ml frișcă lichidă, bătută bine cu ajutorul unui mixer
- fructe pentru ornat (eu am folosit fructe de rodie)

Mod de preparare
Prima oară facem blatul. Separăm albușurile de gălbenușuri , de la cele 6 ouă, apoi peste albuașuri adăugăm un praf de sare, le mixăm cu ajutorul unui mixer la viteză maximă până când albușurile se bat foarte bine, astfel încât albușurile să se țină bine de paletele mixerului.


După ce batem bine albușurile, adăugăm zahărul brun, apoi mixăm până când zahărul și albușurile se omogenizează bine.

După ce am omogenizat bine compoziția cu albușuri și zahăr, adăugăm restul ingredientelor pentru blat și cu ajutorul unei linguri de lemn (spatule de plastic) le amestecăm ușor, de jos în sus. Compoziția obținută o turnăm într-o tavă (40x28cm) tapetată cu hârtie de copt, apoi o introducem la cuptor, la mijlocul cuptorului și la foc mic. În aproximativ 10 minute este gata.

Lăsăm blatul să se răcească, apoi cu ajutorul unui cuțit tăiem blatul pe lungime în patru părți egale (6,5 cm fiecare foaie).
Mod de preparare pentru crema cu mascarpone
Crema se prepară foarte ușor. Punem toate ingredientele pentru cremă într-un bol, apoi cu o spatulă de plastic sau o lingură de lemn le omogenizăm bine.

Mod de asamblare tort spirală
Punem crema de mascarpone pe fiecare bucată de blat, în mod egal, apoi punem vișine și cu ajutorul palmelor rulăm prima foaie de blat din exterior spre interior.

După ce am terminat de rulat prima felie, o așezăm în mijlocul platoului farfurie și începem să lipim cea de adoua felie, dar de această dată pornim cu a doua felie exact de unde s-a terminat prima și o rulăm în jurul ei.

Procedăm la fel și cu celalalte felii.

La final ornăm tortul cu frișcă și fructe. Eu am împărțit frișca în două părți egale, una am lăsat-o albă, iar pe cealaltă jumătate am colorat-o cu suc de rodie.

Din aceste ingrediente obținem 10- 12 felii de tort.


Puteți vedea aici care sunt ajutoarele din bucătărie pe care le recomand.
De asemenea, aici găsiți și o parte din produsele pe care le folosesc.
Cu drag,
Mariana