Sărmăluțe din carne de pui, ideale pentru masa de Crăciun și diete




Preparat tradițional, sărmăluțele sunt nelipsite de la masa noastră în ziua de Crăciun.  Vă propun o variantă de sărmăluțe mult mai sănătoasă, gustoasă, bogată în proteine și ușor de digerat. Este un preparat culinar ideal pentru copii și pentru adulții care au grijă la ceea ce mănâncă.

Sărmăluțe din carne de pui



Ingrediente

  • 400g carne de pui( carnea care o obținem după ce  dezosăm un piept și un copan de pui)
  • 30g orez basmati (2 linguri) pe care îl spălăm sub un jet de apă rece
  • 150g ceapă albă tocată (2 cepe)
  • pastă de roșii
  • 2 linguri ulei floarea soarelui
  • foi de dafin
  • un praf de piper
  • sare
  •  foi de varză murată

Mod de preparare

Prima oară punem ceapa și uleiul într-o oală mică, adăugăm apă cât să o acopere, apoi așezăm oala pe aragaz. Când ceapa s-a înmuiat puțin, adăugăm orezul și 2-3 foi de dafin și le lăsăm să fiarbă până când orezul este fiert al dente, apoi adăugăm 3 linguri de pastă de roșii, un praf de sare și lăsăm să fiarbă 2-3 clocote, după care oprim focul. Obținem o compoziție cu foarte puțin lichid pe care îl lăsăm să se răcescă puțin, apoi îndepărtăm foile de dafin și o adăugăm peste carnea de pui tocată. Pentru o omogenizare complectă, cu ajutorul unei linguri de lemn le amestecăm, apoi formăm sărmăluțele. Punem o foaie  de varză pe o farfurie întinsă, apoi la un capăt al foii de varză punem o lingură de carne, după care cu ajutorul palmelor le împachetăm.


Foaia de varză pe care am așezat o lingură de carne
Așa modelăm sărmăluța

Formăm sărmăluțe mai mici sau mai mari până când terminăm toată compoziția de carne.

Așa arată sărmăluța

După ce am modelat toate sărmăluțele, le așezăm într-o oală tapetată pe fund cu varză tocată mărunt, apoi așezăm un rând de sărmăluțe, adăugăm 2-3 linguri de pastă de roșii și 2-3 foi de dafin și procedăm la fel până terminăm carnea.

Așa arată primul rând de sărmăluțe

Deasupra formăm un capac din foi de varză întregi, apoi punem o farfurie mică întinsă și apă cât să le acopere.



Așa arată oala înainte  de a pune sărmăluțele la foc

O lăsăm să fiarbă, la foc mic, până când varza și carnea este fiartă. Cât timp este pe foc avem grijă să menținem aceeași cantitate de lichid.

Așa arată după ce am fiert sărmăluțele



Așa arată sărmăluțele

Putem servi (obțional) acest preparat, ornat cu iaurt 2,8% grăsime și leuștean sau pătrunjel verde.

Pentru acest preparat vă recomand să folosiți robotul de bucătărie.

Puteți vedea aici care sunt ajutoarele din bucătărie pe care le recomand.

Sărmăluțe ornate cu iaurt și leuștean verde

Poftă bună!

Cu drag,

Mariana


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: