Pate din fasole albă

Pentru astăzi am preparat pate de fasole, foarte bun în zilele de post și în diete.

Pateu din fasole albă
Pate din fasole albă
Ingrediente:
  • 400g fasole albă
  • 1 ardei capia
  • 2 morcovi potrivit de mari sau unul mai mare(100g)
  • 2 cepe albe
  • 2 linguri semințe de floarea soarelui crude
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 4 sau 5 grăunți de usturoi (depinde cât sunt de mari)
  • pătrunjel verde
  • sare
  • apă
Mod de preparare:

Spălăm boabele de fasole și le punem într-o oală, adăugăm apă și punem oala pe foc. Când începe să fiarbă, luăm oala de pe foc și scurgem apa din ea, apoi punem altă apă rece (să treacă 2-3 degete peste boabele de fasole) și așezăm oala pe foc. Facem acest procedeu de 3 ori. După ce am dat fasolea în fiert de 3 ori, punem apă în oală (aproximativ 4-5 degete deasupra boabelor de fasole) și o așezăm pe foc.

Tocăm o ceapă mărunt (una o lăsăm întreagă), luăm ardeiul îl tăiem în două (pe lungime), o parte îl tăiem cubulețe iar o parte o lăsăm întreagă, curățăm morcovul și îl tăiem în 2-3 bucăți. Când apa începe să fiarbă  adăugăm: ceapa mărunțită, ceapa întreagă, ardeiul mărunțit și bucata de ardei întreagă, morcovul făcut bucăți.
Lăsăm fasolea pe foc până fierbe bine (când este fiartă nu trebuie să aibă zeamă multă,nu trebuie să fie decât, cât să fie acoperite boabele). Când fasolea este fiartă, cu ajutorul unei spumiere scoatem ceapa întreagă , morcovul și bucata întreagă de ardei și le dăm la oparte.

Punem boabele de fasole, usturoiul, uleiul de măsline și sare în vasul robotului și le mixăm până obținem consistenta dorită prin adaos de zeamă. Prin mixare obținem o pastă foarte fină cu aspect de pate. Potrivim , dacă este nevoie cu sare, adăugăm semințele de floarea soarelui crude, mai mixăm foarte puțin, numai cât să se amestece pasta de fasole cu semințele de floarea soarelui (se pot amesteca și cu ajutorul unei linguri pentru ca semințele să rămână întregi).
Eu am ales să servesc acest preparat cu pâine uscată din semințe(făcută de mine), pe care am pus ardei tocat și pătrunjel verde.

Sugestie

Se poate pune pe lipie în aceeași combinație sau pentru a fi și mai plăcut, vizual dar și ca, gust, putem adăuga și salată verde.
Este foarte ușor de preparat, iar gustul acela , de fasole combinat cu usturoi, semințe de floarea soarelui, ardei, ulei de măsline, pătrunjel și pâine uscată cu semințe….. vă las pe voi să-mi spuneți, după ce veți prepara acest delicios și sănătos pate de fasole.
Poftă bună!

Cu drag,
Mariana


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.